Iedereen kan meegenieten met Oma’s Brieven- bustaarten

In de familiebakkerij van Margriet in Gorinchem wordt al sinds jaar en dag echte, verse appeltaart gebakken. Met appels uit de nabijgelegen Betuwe die nog gewoon bij oma Lenie in keuken met de hand geschild worden. De klanten genoten zichtbaar van de ambachtelijkheid van de lekkernij. “En toen dacht ik: dat moeten we niet alleen voor onszelf houden”, zegt Margriet “En zo ontstond eigenlijk Oma’s Brievenbustaarten. Ik ontdekte een manier om de taarten zo te bakken en te verpakken dat ze in heel Nederland door de brievenbus passen, gewoon via de post.” In het voorjaar van 2020 sloeg dat concept zo aan, dat oma’s schilmesje al gauw overuren draaide. Er gaan soms tot wel duizenden taarten per week de (oven)deur uit. “Prachtig toch, het hele land kan zo meegenieten”, zegt Margriet. En Oma Lenie? Die snapt het allemaal wel: “Niemand weerstaat toch een vers stukje taart, met appels uit eigen tuin?” En zo is het maar net…

De familie Bouman heeft al heel wat generaties bakkersbloed door de aderen lopen. “Ik denk al zeker zo’n vier à vijf generaties.” Margriet zelf was één van de eerste vrouwelijke bakkers van Nederland. “Toen ik dertig jaar geleden mijn eerste bakkerszaak in de Haarwijk in Gorinchem opende, kwam er op een gegeven moment een vertegenwoordiger bij ons binnen. Die vroeg aan mij: ‘Kunt u mij de bakker roepen, ik wil hem graag mijn waren presenteren’. Toen ik hem vertelde dat de bakker voor hem stond, keek hij mee verwonderd aan, haha.”

 

Uit een bakkersfamilie kwam ze zeker, die Margriet. Maar toch kwam ze zélf bij toeval in het vak: “Want mijn vader was een beetje een vreemde eend in de bijt, die was namelijk als een van de weinige niet werkzaam in de branche, maar werkte vroeger in het provinciehuis in Arnhem.” Via haar oom rolde ze toch in het vak: “Via hem kreeg ik de kans om een bakkerij over te nemen uit een faillissement in Gorinchem. En dat ging eigenlijk echt op de gok, we deden een bod zonder binnen gekeken te hebben.” Dat is eigenlijk ten voeten uit het ondernemerschap dat Margriet kenmerkt. En daarom is het ook niet gek dat ze samen met dochter Mathilde en met hulp van haar zonen nu de schouders zet onder Oma’s Brievenbustaart.

“De familie blijft daar belangrijk in hoor. We doen het met zijn allen. En we helpen elkaar ook.”

 

Elk jaar houdt de familie Bouman een reünie. En dan staat de tafel natuurlijk vol met lekkernijen. Iedereen neemt wel wat te smikkelen mee. En, zoals het een ondernemersfamilie met een groot oog voor vakmanschap beaamt, worden de baksels ook flink onder de loep genomen en bediscussieerd. Margriet zegt daarover: “We hebben het beste met elkaar voor en denken graag met elkaar mee. Zo zorgen we ervoor dat hopelijk over weer eens vier generaties er nog steeds in onze familie gebakken wordt met een speciaal oog voor mooie, eerlijke en kakelverse producten.”

Onze familiefilm

Een beetje eng en wennen was dat wel, met zijn allen voor de lens. Maar met een lekker stuk taart voor onze neus, waren we die draaiende camera gauw vergeten en werd het gewoon een ouderwets leuke familiereünie. Wil je een inkijkje in de gezelligheid van de familie Bouman? Kijk dat hier naar onze familievideo.

Neem contact op